Zo beperk je dubbele woonlasten

19 december 2019

Als je een nieuwbouwwoning koopt en al een koop- of huurwoning hebt, dan krijg je waarschijnlijk dubbele woonlasten. Wij geven je 3 tips om deze dubbele lasten zoveel mogelijk te beperken.

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je zowel de huur of hypotheek van je huidige woning als de kosten voor je nieuwe woning. Je weet van tevoren nooit precies wanneer je nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en hoe lang je dus dubbele woonlasten hebt. Onderstaande tips helpen om de dubbele lasten te beperken. 

Dubbele hypotheekrenteaftrek
Ga je van een koop- naar koopwoning? Je kunt dan zowel van je huidige woning als van je nieuwbouwwoning in aanbouw de hypotheekrente aftrekken.

Hypotheekrente meefinancieren
In sommige gevallen is het mogelijk om de hypotheekrente van je nieuwbouwwoning mee te financieren in je hypotheek. Dit betekent dat je de hypotheekrente dan elke maand uit het bouwdepot betaalt, in plaats van direct uit je besteedbaar inkomen. Hierdoor heb je lagere maandlasten, maar uiteindelijk wel een hogere hypotheekschuld.

Oude woning verhuren
Als je oude woning nog niet is verkocht maar je al wel in je nieuwbouwhuis woont, dan kun je de oude woning verhuren op basis van de Leegstandwet. Er geldt dan geen uitgebreide huurbescherming waardoor je de huur makkelijker kunt opzeggen als het huis eenmaal is verkocht. Voordat je je huis kunt verhuren heb je wel eerst een vergunning van de gemeente nodig.