Zo kies je een duurzame vloer

27 januari 2020

Nieuwe woningen worden steeds duurzamer. Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzaam bouwmateriaal en/of de installatie van een warmtepomp. Wil jij zelf ook bijdragen aan een duurzaam huis? Kies dan voor een vloer met een lage milieubelasting.

Vloerbedekking
Vloerbedekking is belastend voor het milieu door de winning van grondstoffen en de CO2-uitstoot van het transport. Wil je toch graag vloerbedekking in bijvoorbeeld de slaapkamers? Kies dan in ieder geval voor hoge kwaliteit, zodat je de vloerbedekking zo lang mogelijk kunt laten liggen.

Hout en laminaat
Houten vloeren zijn duurder dan laminaat maar gaan veel langer mee. Bovendien kost de productie ervan minder energie. Een houten vloer is dus een duurzame keuze. Maar let er wel op dat het hout een FSC- of PEFC-keurmerk heeft. Werk de vloer af met een olie, was of lak op waterbasis. Varianten met oplosmiddel dragen namelijk bij aan smog. 

Natuurlijke materialen
Linoleum, bamboe en kokos zijn natuurlijke vloermaterialen. Voordeel van linoleum is dat het lang meegaat. Nadeel is dat er veel landbouwgrond nodig is voor het telen van plantaardig materiaal. Bamboe groeit heel snel weer aan en is in dat opzicht dus een duurzame keuze. Nadeel is de grote transportafstand; het wordt verscheept vanuit Zuidoost-Azië. Dit nadeel geldt ook voor kokostapijten. Deze tapijten worden verscheept vanuit India. Het duurzame aan kokostapijten is dat ze, net als linoleum, lang meegaan en op een natuurlijke manier kunnen worden afgebroken.