Zo koop je een nieuwbouwhuis (7 stappen)

10 januari 2020

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis komt veel kijken. Waar begin je? Bekijk de 7 stappen waarin je een nieuwbouwhuis koopt en wat de makelaar voor jou kan betekenen in deze fasen.

1 Inschrijving
Jouw ideale nieuwbouwwoning gevonden? Schrijf je in bij de makelaar die het betreffende nieuwbouwproject aanbiedt. Op basis van jouw woonwensen adviseert je makelaar bij het kiezen van het bouwnummer.

2 Bouwtekeningen/bouwbestek
Na de toewijzing van een bouwkavel controleert je makelaar samen met jou de bouwtekeningen en het bouwbestek. Wat is bijvoorbeeld de precieze grootte van het huis? En welke mogelijkheden zijn er allemaal? Soms kun je een modelwoning bekijken om een duidelijk beeld te krijgen van de diverse opties.

3 Koop- en aannemingsovereenkomst
Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis wordt meestal een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Hiermee geef je de aannemer direct de opdracht om je woning te bouwen. Je makelaar controleert deze overeenkomst op juridische zaken, zoals speciale bedingen of ontbindende voorwaarden.

4 Financiering
Omdat je tijdens de bouw vaak al gedeeltes van de koopsom moet betalen heb je extra rentekosten (bouwrente). Je makelaar helpt je om te gaan met deze dubbele lasten door te kijken welke financiering het beste bij jouw situatie past.

5 Bouw
Ook tijdens het bouwtraject denkt de makelaar met je mee. Zo kun je bijvoorbeeld concreet advies krijgen over welke extra aanpassingen aan je woning volledig of slechts beperkt waardevermeerderend zijn.

6 Oplevering
De makelaar begeleid je in het proces naar de opleveringsdatum. Een belangrijk onderdeel hiervan is de opleveringsinspectie. Met een goed opleveringsrapport kun je de aannemer op tijd aanspreken op eventuele geconstateerde gebreken.

7 Afhandeling notaris
Vaak wordt de notaris aangewezen door een projectontwikkelaar. De notaris handelt het hele proces (inclusief de uiteindelijke levering) af voor de projectontwikkelaar. Je makelaar helpt je bij allerlei juridische en financiële zaken die voorafgaan aan het tekenen van de akte van levering.